Kalamota

Otok Kalamota

Home / Kalamota
kalamotaUkoliko ste u Dubrovniku, a želja vam je provesti tih i neopterećen odmor na obljižnim otocima najbolji izbor je otok Koločep ili kako ga lokalno stanovništvo naziva Kalamota.
Otok je udaljen od Stare dubrovačke luke tek 15-ak kilometara, a s našim brodovima mirnom i panoramskom vožnjom do njega možete doći u vremenskom razdoblju od 40 minuta. Koločep je otok koji pripada Gradu Dubrovniku, ali na njemu nema gradske gužve, stresa ili prometa. Sve je podređeno tome da turisti koji ga posječuju uživaju u potpunom miru i tišini.
Sam otok sastavljen je od pješčanih uvala i stjenovitog područja. Postoje dva mala naselja – Gornje i Donje Čelo, koje povezuje vijugavo šetalište dugo oko 3 km. Danas su duž otoka organizirana i pripremljena šumska šetališta i vijugavi puteljci koji nude obilazak duž cijelog područja. Koločep je jedan od najrazvedenijh hrvatskih otoka s brojnim skrivenim uvalama koje čine posebnu čar ovoga mjesta, posebno za ronioce. Zanimljivost koju treba navesti je i Plava spilja u koju se ulazi plivajući.
U vrijeme Dubrovačke Republike na Koločepu su se gradili brodovi, a poznato je da su čak dva člana posade Columbove Santa Marije bili poznati pomorci s Koločepa. Nedavno su pronađeni arheološki ostaci starih europskih osvajača – od Grčke i Rima, sve do Napoleona. Na otoku veličine samo 2,3 km2 nalazi se čak sedam predromaničkih crkvica iz vremena hrvatskih kraljeva.
Za razliku od većine drugih jadranskih otoka, Koločep je bogat plodnom zemljom i vodom, te je prepun raznovrsnog raslinja i visokog drveća. Najpoznatiji otočanin Pasko Baburica Šoletić, koji je otišao u Čile početkom prošlog stoljeća i tamo se obogatio, godinama je sve do svoje smrti 1941. financirao hortikulturalno uređenje Koločepa. Čisto plavo more okružuje otok. Još od davnina Koločep je bio poznat otok ribalja i koraljara, a i danas se tu nalazi označeno ribolovno područje koje posebno obiluje jastozima i hlapovima. Otočani tradicionalno večernje sate provode na molu, loveći s obale ribu i lignje koje im same dolaze. U skladu sa europskim programima o očuvanju povijesne baštine na otoku se razvila i škola tradicionalnih znanja i vještina koja nudi edukativne posjete otočkim obiteljima koje njeguju drevne vještine, poput proizvodnje rakije od rogača, noćnog ribarenja na tradicionalni način ili mužnje koza radi proizvodnje ukusnog sira i jogurta.
Facebook RSS Feed Twitter YouTube
kalamota