Lopud

Otok Lopud

Home / Lopud
lopudOtok Lopud, na kojemu nalazimo i istoimeno mjesto Lopud, nalazi se sjeverozapadno od UNESCO-vog grada Dubrovnika. Lopud je drugi po veličini od Elafitskih otoka, smješten između Koločepa i Šipana, zbog čega se tijekom povijesti nazivao i Insula Media (lat. Srednji otok). Važno je spomenuti kako je to i najrazvijeniji Elafit te zauzima površinu od 4.63km, a na njemu živi oko 110 stanovnika.
U opisu toga otoka možemo naglasiti kako su dva brda spojena dolomitskom udolinom i omeđena Lopudskim zaljevom sa jedne te uvalom Šunj sa druge strane. Najviši vrh je Polačica, visoka 216m, a sjeveroistočni dio otoka je zbog velike strmosti posve nepristupačan i nije dostupan za turističke obilaske. Lopudska obala dugačka je 11.5km, a 1.2km obale čine pješčane plaže što je jedinstvena činjenica za dubrovačku obalu koja je pretežno stjenovita.
Na južnoj strani otoka nalazi se turistima omiljena pješčana plaža Šunj. Budući da je udaljenost plaže približno jedan kilometar od samoga mjesta Lopud, šetnja do Šunja vodi kroz samo srce otoka, pokraj groblja zanimljivog zbog drevnih povjesnih znamenitosti. Na obroncima iznad pješčane plaže Šunj nalazi se i crkvica Gospe od Šunja u kojoj je smještena vrijedna zbirka umjetnina. Još jedna od brojnih zanimljivosti ovog otoka je i otočić Sv. Mihajla koji se nalazi na sjeverozapadnoj strani otoka.
Facebook RSS Feed Twitter YouTube
lopud